Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

FINAL-4: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ




Παρότι φέτος στο Βερολίνο η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο, Final-4 και Ελληνικό μπάσκετ είναι έννοιες ταυτόσημες. Από το 1988 όταν και η FIBA εγκαθίδρυσε τον θεσμό των Final-4 το Ελληνικό στοιχείο είναι σχεδόν μόνιμο. Φέτος θα είναι μόλις η 8η φορά που δεν θα δώσει το παρόν μία Ελληνική ομάδα στους κορυφαίους της Ευρώπης. Πάμε να θυμηθούμε τις περιπτώσεις που οι Έλληνες γράψανε ιστορία.


ΓΑΝΔΗ 1988: ΑΡΗΣ (4Η ΘΕΣΗ)
Ο Άρης στην περίοδο της δυναστείας του υπήρξε ομάδα όλων των Ελλήνων. Θεωρήθηκε συνέχεια της Εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ του 1987 και μοιραία απολάμβανε την υποστήριξη των φιλάθλων όλης της χώρας. Προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Final-4 το 1988, αλλά είχε την ατυχία να πέσει στον ημιτελικό πάνω στην μυθική τότε Τρέισερ Μιλάνου του Μπομπ Μακαντου ο οποίος στα 39 του χάρισε το κύπελλο στους Ιταλούς. Ο Άρης με ήττες από την Τρέισερ Μιλάνου με 87-82 και από την Παρτιζάν με 105-93 περιορίστηκε στην 4η θέση. Πρώτος σκόρερ του Final-4 ο αξεπέραστος Νίκος Γκάλης με 67 πόντους σε δύο αγώνες.

Προσπάθησε ο Νίκος Γκάλης να φέρει το κύπελλο στην Θεσσαλονίκη



ΜΟΝΑΧΟ 1989: ΑΡΗΣ (3Η ΘΕΣΗ)
Σε ένα γήπεδο κατάμεστο από Έλληνες φιλάθλους, ο πάλαι ποτέ αυτοκράτορας έδωσε τον παρόν σε δεύτερο συνεχόμενο
final-4, στο οποίο ανέβηκε ένα σκαλί κατακτώντας την 3η θέση (η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει έως σήμερα στην διοργάνωση). Παρά την εξαιρετική του παρουσία στον ημιτελικό με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, το επεισόδιο μεταξύ Γιαννάκη-Μαγκί σε σημείο που ο Άρης προηγούταν με 8 πόντους, λειτούργησε ευεργετικά για τους Ισραηλινούς που ανέτρεψαν το σκορ και κέρδισαν τον Άρη με 99-86. Στον μικρό τελικό ο Άρης  διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 88-71 δείχνοντας ότι άξιζε κάτι παραπάνω από την τιμητική 3η θέση που κατέλαβε.

 Το μοιραίο -για τον Άρη- επεισόδιο Γιαννάκη-Μαγκί




ΣΑΡΑΓΟΣΑ 1990:ΑΡΗΣ (4Η ΘΕΣΗ)
Ο Άρης έγινε η πρώτη ομάδα στα χρονικά που συμμετείχε σε 3 σερί
Final-4. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή κούπα δεν ήρθε ούτε τώρα παρότι ο Άρης εμφανίστηκε ενισχυμένος με τους Στόγιαν Βράνκοβιτς και Μάικ Τζόουνς. Συντριβή από την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό με 104-83 και με την ψυχολογία πεσμένη ήρθε και η ήττα με 103-91 από την Λιμόζ. Οι κίτρινοι θα έπρεπε να περιμένουν άλλα 3 χρόνια για να έρθει ο πολυπόθητος Ευρωπαϊκός τίτλος. Οι 43 πόντοι του Νίκου Γκάλη στον μικρό τελικό με την Λιμόζ αποτελεί μέχρι και σήμερα ρεκόρ πόντων για έναν παίκτη σε μεμονωμένο αγώνα final-4.


 Σπουδαία εμφάνιση του Νίκου Γκάλη στον μικρό τελικό με την Λιμόζ





ΑΘΗΝΑ 1993: ΠΑΟΚ (3Η ΘΕΣΗ)
Ότι δεν κατάφερε ο Άρης, κοντά έφτασε στο να το καταφέρει ο αιώνιος αντίπαλος ΠΑΟΚ. Οι ασπρόμαυροι έφτασαν άνετα στο Final-4 με 12 νίκες και 4 ήττες. Με χιλιάδες οπαδούς του στον πλευρό του ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Μπενετόν Τρεβίζο και έφτασε κοντά στην πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο ο Ραγκάτσι με τρίποντο στο τέλος έδωσε την νίκη στους Ιταλούς 79-77 και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του σκορπίζοντας απογοήτευση στους ασπρόμαυρους. Στον μικρό τελικό οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν την Ρεάλ Μαδρίτης με 76-70 και πήραν έτσι την 3η θέση στο τουρνουά (καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου στο κύπελλο πρωταθλητριών)


 Ο Πρέλεβιτς ψυχή του ΠΑΟΚ μέσα στο ΣΕΦ





ΤΕΛ ΑΒΙΒ 1994: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2Η ΘΕΣΗ) & ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (3Η ΘΕΣΗ)
Το σκηνικό αλλάζει και πλέον οι ομάδες της Αθήνας είναι αυτές που πρωταγωνιστούν. Οι δύο αιώνιοι της Αθήνας συναντιούνται για 1η φορά σε ημιτελικό final-4. O Ολυμπιακός του Ιωαννίδη κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 77-72 και φτάνει στον τελικό όπου οι χαμένες βολές του Πάσπαλι αλλά και το τρίποντο του Κορνέλιους Τόμπσον στερούν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος τελικά χάνει με 59-57 από την Μπανταλόνα. Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 100-83 και παίρνει την 3η θέση. Ο Γκάλης για λογαριασμό του Παναθηναϊκού πέτυχε 38 πόντους και μέχρι σήμερα παραμένει 1ος σκόρερ στην ιστορία των final-4.

Τζάμπολ στον μεγάλο εμφύλιο μεταξύ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ

 


ΣΑΡΑΓΟΣΑ 1995: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2Η ΘΕΣΗ) & ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (3Η ΘΕΣΗ)
Επανάληψη του σκηνικού στην Σαραγόσα. Και πάλι Ελληνικός εμφύλιος στον ημιτελικό και πάλι οι ερυθρόλευκοι πήραν την νίκη με 58-52. Παρόλα αυτά ούτε τώρα κατάφεραν να κερδίσουν το κύπελλο, χάνοντας στον τελικό με 73-61 από την Ρεάλ Μαδρίτης του τεράστιου Άρβυντας Σαμπόνις στην τελευταία του Ευρωπαϊκή παράσταση. Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε 91-77 την Λιμόζ.




Δήμιος του Ολυμπιακού ο Σαμπόνις




ΠΑΡΙΣΙ 1996: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Η 3η παρουσία Ελληνικής ομάδας σε τελικό έμελε να είναι και η φαρμακερή. Οι πράσινοι του αστέρα του ΝΒΑ Ντομινίκ Γουίλκινς, αφού πέρασαν το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό με 81-71, κέρδισαν την Μπαρτσελόνα σε έναν επεισοδιακό τελικό με 67-66. Τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στους φίλους των πρασίνων με τον Βράνκοβιτς να γίνετε ήρωας της βραδιάς. Ο Παναθηναϊκός γίνεται η 1η Ελληνική ομάδα που κατακτά την κορυφή της Ευρώπης.


 Κόβει εντυπωσιακά ο Βράνκοβιτς





ΡΩΜΗ 1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Ο Ολυμπιακός αυτό που στερήθηκε στο Τελ Αβίβ το πήρε πίσω στην Ρώμη. Καθηγούμενος από τον Ντέιβιντ Ρίβερς και με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, οι Ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ολύμπια Λουμπλιάνας με 74-65 και στον τελικό εναντίον της Μπαρτσελόνα, κυριάρχησαν και πήραν τον πολυπόθητο τίτλο με νίκη 73-58. Το τέλος της σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό με 3 τίτλους: Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Κύπελλο Πρωταθλητριών.

 Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης




ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1998: ΑΕΚ (2Η ΘΕΣΗ)
Το 1998 η ΑΕΚ έγινε η 5η Ελληνική ομάδα που παίζει σε final-4. Με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο και με τον έμπειρο Μπάνε Πρέλεβιτς, η ΑΕΚ αποκλείει στον ημιτελικό την Μπενετόν Τρεβίζο με 69-66 για να ηττηθεί στον τελικό από την Κίντερ Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα με 58-44. Οι 44 πόντοι της ΑΕΚ είναι οι λιγότεροι πόντοι που έχει πετύχει μια ομάδα σε τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

 Ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ΑΕΚ η Μπολόνια



ΜΟΝΑΧΟ 1999: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (3Η ΘΕΣΗ)
Ο Ολυμπιακός στην 4η παρουσία του σε final-4 επεδίωξε να επαναλάβει τον άθλο της Ρώμης. Δεν τα κατάφεραν όμως αφού αποκλείστηκαν από την Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας με 87-71 για να πάρουν την τιμητική 3η θέση με νίκη 74-63 στον μικρό τελικό κόντρα στην Τιμσίστεμ Μπολόνια.

 Η αποστολή του Ολυμπιακού στο Μόναχο





ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2000: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Ο Παναθηναϊκός σήκωσε τον 2ο ευρωπαϊκό του σε Ελληνικό έδαφος. Χιλιάδες οπαδοί του τριφυλλιού κατέκλυσαν το paok sports arena και ώθησαν την ομάδα τους προς την κορυφή της Ευρώπης. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε 81-71 την Εφές Πίλσεν και στον τελικό 73-67 την Μακάμπι Τελ Αβίβ, με highlight του τελικού τον Όντεντ Κάτας που με 17 πόντους σκότωσε την μεγάλη του αγάπη.

 Ο Παναθηναικός ξανά στην κορυφή




ΠΑΡΙΣΙ 2001: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (2Η ΘΕΣΗ)
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος όπου σήκωσε το Ευρωπαϊκό του 1996. Στον ημιτελικό οι πράσινοι επικράτησαν των Τούρκων της Εφές Πίλσεν με 74-66 και πέρασαν στον τελικό. Εκεί η διψασμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ πήρε την  ρεβάνς και νίκησε το τριφύλλι με 81-67 κατακτώντας τον τίτλο μετά από 20 χρόνια.

 Άξιζαν το κύπελλο οι Ισραηλινοί



ΜΠΟΛΟΝΙΑ 2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός πήρε ίσως το πιο δύσκολο τρόπαιο της ιστορίας του. Αφού απέκλεισε την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό με 83-75, αντιμετώπισε ανήμερα του Πάσχα των ορθοδόξων την Κίντερ Μπολόνια μέσα στο σπίτι της. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα και η παρέα του νίκησαν με 89-83 και έτσι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 3ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας του.


Ηρωική εμφάνιση μέσα στην Μπολόνια




ΜΟΣΧΑ 2005: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (3Η ΘΕΣΗ)
Ο Παναθηναϊκός έφτασε με φιλοδοξίες σε ακόμη ένα final-4 στο οποίο όμως έπεσε στον ημιτελικό πάνω στην ανίκητη τότε Μακάμπι Τελ Αβίβ και έχασε 91-82. Στον μικρό τελικό οι πράσινοι κέρδισαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 94-91 και πήραν την τιμητική 3η θέση. Σημειωτέον ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας πήγε σαν φαβορί μιας και έπαιζε μέσα στην έδρα της.

 Το πάλεψαν όσο μπορούσαν οι πράσινοι




ΑΘΗΝΑ 2007: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Για 4η φορά πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός, στο final-4 που διεξήχθη μέσα στο σπίτι του. Κέρδισε εύκολα με 67-53 την Ταού στον ημιτελικό και σε έναν συγκλονιστικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Θοδωρή Παπαλουκά, πήρε το κύπελλο με νίκη 93-91 σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους οπαδούς του που κατέκλυσαν το Ο.Α.Κ.Α.

 Έλαμψε το άστρο του Διαμαντίδη στο ΟΑΚΑ στο F4 του 2007



ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2009: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ) & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4Η ΘΕΣΗ)
Μετά από 14 χρόνια και πάλι εμφύλιος ημιτελικός. Ο Παναθηναικός πήρε την άτυπη ρεβάνς για τους χαμένους ημιτελικούς του 1994 και 1995 με νίκη 84-82 και προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί βρήκε και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον δρόμο για την κούπα. Αν και βρέθηκε να κερδίζει να προηγείται με 20 πόντους, εντούτις το άστοχο σουτ του πρώην πράσινου, Ραμούνας Σισκάουσκας, έκρινε τον τελικό. Τελικό σκορ 73-71 και ο Παναθηναϊκός για 5η φορά πρωταθλητής. Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 95-79 από την Μπαρτσελόνα και τερμάτισε 4ος.

Πράσινος βάφτηκε ο εμφύλιος του 2009



ΠΑΡΙΣΙ 2010: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2Η ΘΕΣΗ)
Ο Ολυμπιακός πήγε στο Παρίσι με όνειρα και φιλοδοξίες. Νίκησε την Παρτιζάν Βελιγραδίου με 83-80 στην παράταση και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί όπως και το 1997 συνάντησε στον τελικό την Μπαρτσελόνα. Η κατάληξη όμως ήταν διαφορετική και οι Καταλανοί πήραν τον τίτλο κερδίζοντας τους Πειραιώτες με 86-68.

 Ο Σχορτσιανίτης κόντρα στην Παρτιζάν



ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 2011:ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Ο τελευταίος έως σήμερα Ευρωπαϊκός τίτλος των πρασίνων, κατακτήθηκε στο Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης. Στον δρόμο για την κούπα ο Παναθηναϊκός νίκησε την σκληροτράχηλη Σιένα με 77-69 και στον τελικό επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70 ράβοντας το 6ο αστέρι στην φανέλα του. Οι 6 κατακτήσεις Ευρωλίγκας του Παναθηναϊκού, είναι αριθμός ρεκόρ για μία ομάδα στην περίοδο των final-4, όταν από το 1988 και μετά, καμιά άλλη ομάδα δεν κέρδισε το τρόπαιο πάνω από 3 φορές.

ΠΑΟ: 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2012:ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ) & ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (4Η ΘΕΣΗ)
Στους ημιτελικούς ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 68-64 ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 66-64, και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για έναν εμφύλιο τελικό. Στον τελικό ο Ολυμπιακός εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας πραγματοποίησε μία από τις πιο μυθικές ανατροπές της ιστορίας του. Παρότι βρέθηκε να χάνει με 53-34 στο τρίτο δεκάλεπτο, οι Πειραιώτες γύρισαν τούμπα το ματς και με το αξέχαστο πεταχτάρι του Πρίντεζη έστειλαν στο καναβάτσο τους Ρώσους και πήραν ξανά τον τίτλο μετά από 15 χρόνια. Τελικό σκορ 62-61. Στον μικρό τελικό ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 74-69.

Μία φάση που θα ακολουθεί πάντα τον Γιώργο Πρίντεζη



ΛΟΝΔΙΝΟ 2013:ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ)
Ο Ολυμπιακός έγινε η 3η ομάδα στην εποχή των final-4 που κατακτάει 2η σερί χρονιά την Ευρωλίγκα μετά την Γιουκοπλάστιγκα (1989-1991) και την Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004-2005). Οι ερυθρόλευκοι απέκλεισαν εύκολα στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 69-52 και στον τελικό κέρασαν 100αρα στους Ισπανούς της Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζοντας την με τελικό σκορ 100-88. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα.

 Ο Σπανούλης με το κύπελλο στα χέρια και...Repeat!!



ΜΑΔΡΙΤΗ 2015:ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (2Η ΘΕΣΗ)
Ο Ολυμπιακός στην 9η παρουσία του σε final-4 είχε εξ αρχής δύσκολο έργο. Στον ημιτελικό κέρδισε με 70-68 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Σπανούλη σε μία μέτρια εμφάνιση να καθαρίζει στο τέλος. Στον τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης, όλες οι συγκυρίες ήταν υπέρ των Ισπανών που έπαιζαν εντός έδρας. Και επιβεβαιώθηκε αυτό στο παρκέ να επιβάλλεται με 78-59 και να κατακτάει τον τίτλο μετά από 20 χρόνια.

Έπεσε ο Ολυμπιακός μέσα στην Μαδρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου